Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری برنا از استان زنجان؛ دشت بزرگ و زیبای سهرین در منطقه حفاظت شده سرخ آباد مقصدی جذاب برای علاقمندان به طبیعت گردی  و ماجراجویی است.

دشت سهرین در شمال شهر زنجان زیستگاهی طبیعی برای نوعی آهوی زیبای ایرانی است که از این نظر  منطقه ای پراهمیت و طبیعی در شمال غرب کشورمان محسوب می‌شود.

اگر از طرفداران طبیعت‌گردی هستید، همراه ما باشید تا با این دشت زیبا آشنا شوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موقعیت:

منطقه حفاظت شده دشت سهرین در حدود ۴۰ کیلومتری شمال شهر زنجان واقع شده است. کافی است از جاده‌ای که زنجان را به روستاهای شمالی این شهر متصل می‌کند، حرکت کنید و سپس به مسیر فرعی که به روستاهای «سهرین» و «دگاه» راه دارد، بپیچید تا به این دشت زیبا برسید. 

مشخصات جغرافیایی:

عرض متوسط این دشت در حدود یازده کیلومتر و متوسط ارتفاع آن از سطح آب‌های آزاد ۱۶۵۰ متر است. همچنین شیب متوسط دشت سهرین دو تا سه درصد به سمت جنوب غربی است. وسعت کلی این دشت را می توان بیش از سی هزار هکتار در نظر گرفت.

اقلیم منطقه‌ای که دشت سهرین در آن واقع شده است، از نوع خشک و سرد است. دمای متوسط این دشت در طول سال در حدود ۱۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی سالانه این ناحیه هم در حدود ۷۱ درصد است.

زیستگاه آهوان:

یکی از اصلی ترین دلایل اهمیت که موجب شده تا به یک منطقه حفاظت شده نیز تبدیل شود، ساکنین مهاجر آن است. دشت سهرین در فصل تابستان میزبان خیل عظیمی از آهوان زیبای ایرانی است که به اینجا مهاجرت می‌کنند. این آهو‌ها به صورت پراکنده از خرداد ماه تا آذرماه هر سال در این دشت مشاهده می‌شوند.

آهوهایی که به دشت سهرین می‌آیند، آخرین بازماندگان آهوی ایرانی از نوع gazelle subgutturosa در شمال غرب کشورمان می باشند. طبق سرشماری‌ که چند سال پیش در این منطقه انجام گرفته است، جمعیت این آهو‌ها در حدود ۱۴۵۰ راس بوده است. هر چند در آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۶ این تعداد به ۱۱۰۵ کاهش پیدا کرد. جالب است بدانید که در سال ۱۳۵۸ جمعیت این آهوهای مهاجر بالغ بر سه هزار راس شمارش شده بود.

البته علاوه بر این آهوها، گونه‌های جانوری دیگری همچون گرگ، شغال، روباه، گراز، خرگوش، انواع چکاوک، عقاب طلایی، دلیجه، زنبورخوار، جغد، بحری و چند نمونه دیگر از جانداران مختلف در این دشت پهناور و زیبا به چشم می‌خورند.

گونه‌های گیاهی:

در ارتفاعات دشت سهرین، قارچ های خوراکی (دنبلان)، ریواس، کنگر، کاکوتی، آویشن و برخی دیگر از گیاهانی که می‌توانند برای مصارف خوراکی و یا دارویی مورد استفاده قرار گیرند، یافت می شود. همه ساله مردمی که در روستاهای اطراف این دشت زندگی می کنند برای جمع‌آوری برخی از این گیاهان ارزشمند به سوی دشت سهرین می‌روند.

احساس نیاز به حفاظت از منطقه:

در سال ۱۳۵۷ بود که سازمان حفاظت از محیط زیست که از اهمیت این دشت به عنوان زیستگاه طبیعی برای گونه‌های مختلف جانوری آگاه بود، تصمیم به حفاظت از این منطقه گرفت. از آنجایی که به علت توسعه راه‌ها و شهر‌ها و مناطق مسکونی و همچنین خطوط انتقال برق و گاز، روند گذر این آهوها مختل می‌شد و امکان از بین رفتن و شکار شدن آن‌ها نیز بیشتر می‌شد، حفاظت از این منطقه اجتناب ناپذیر به نظر می رسید. از این رو، دشت سهرین در بهمن ماه سال ۱۳۵۷ با مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست و در قالب بخشی از منطقه حفاظت شده سرخ آباد تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.

زنگ خطر:

در مهر ماه سال ۱۳۹۶ عنوان شد که در آخرین سرشماری در منطقه سهرین فقط ۱۱۰۵ راس آهو شمارش شده‌اند که این تعداد در مقایسه با چند سال قبل روند کاهشی را نشان می‌دهد و این کاهش تدریجی جمعیت آهوها در طی سالیان متوالی به نوعی زنگ خطری زیست محیطی برای این منطقه به حساب می‌آید.

مسئولین اداره کل محیط زیست استان زنجان در مورد علت این اتفاق این‌گونه ادعا کرده‌اند که توسعه کشاورزی در دشت سهرین زیستگاه این آهوها را در معرض خطر قرار داده است. تغییر کاربری‌های غیرمجاز و تغییر الگوی کشت در منطقه هم باعث شده که آهوها دشت سهرین را ترک کرده و به سمت منطقه شکار ممنوع «فیله خاصه» در انتهای منطقه سرخ‌آباد مهاجرت کنند.

همچنین حفر شدن چاه‌های متعدد و افزایش عبور ماشین‌آلات کشاورزی باعث شده است که آهوها نتوانند همچون گذشته با آرامش لازم و امنیت خوب در این زیستگاه طبیعی زندگی کنند و مجبور به ترک دشت سهرین می شوند.

سخن آخر:

دشت زیبای سهرین در استان زنجان یک منطقه بسیار مهم زیست محیطی در ایران است که می‌تواند در بخش اکوتوریسم گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود جذب نماید. این دشت زیستگاه گونه های جانوری ارزشمندی است که شاخص ترین آن‌ها آهوان زیبای ایرانی هستند.که به تعداد زیادی در این منطقه یافت می شوند. امید است با برنامه ریزی‌های درست و تدابیر مناسب، از این جانداران زیبا و زیستگاه آن‌ها حفاظت شود و مانع از بین رفتن آن‌ها در سالیان آینده بر اثر خطرات گوناگون شود.

مطالب مرتبط: راهنمای سفر به زنجان زنجان در یک نگاه

 

 

خبرنگار: داودخیری

نویسنده: پویا جوانمرد

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: گزارش استان زنجان منطقه حفاظت جذاب عقاب طلایی گرگ ماجراجویی پهناور طبیعت گردی زیستگاه طبیعی سرخ آباد دشت سهرین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۵۵۵۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۳ هزار مترمربع اراضی ملی در سوادکوه خلع ید شد

 

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، عباس پوریانی از خلع ید بیش از ۳۳ هزار متر مربع از اراضی ملی شهرستان سوادکوه شمالی و بازگشت به بیت المال خبر داد و افزود: در راستای حفظ حقوق بیت المال و انفال عمومی خصوصاً منابع طبیعی، با پیگیری‌های مستمر دادگستری حوزه قضائی و همکاری یگان حفاظت اداره منابع طبیعی شهرستان سوادکوه شمالی، در راستای تبصره ذیل ماده ۵۵ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع کشور، ۳۳ هزار و ۶۷۵ متر مربع از اراضی ملی تصرف شده توسط متجاوزین خلع ید و به بیت المال بازگشت.

وی با بیان اینکه طبیعت ارزشمند شمال کشور و مواهب خدادادی استان مازندران نیازمند توجه ویژه است، تصریح کرد: حفاظت از منابع طبیعی، انفال، اراضی دولتی و ملی، وظیفه‌ای شرعی و قانونی است و باید این ثروت خدادادی ارزشمند برای نسل‌های بعدی حفظ شود.

پوریانی خاطرنشان کرد: برخورد دستگاه قضائی با متعرضین به منابع طبیعی و اراضی ملی، قاطع و بازدارنده خواهد بود.

دیگر خبرها

  • طبیعت زیبای بهاری روستای داش آلمالو در آذرشهر
  • سرسبزی استان همدان، پس از بارش‌های بهاری
  • آغاز به کار شورا‌های همیار طبیعت خراسان رضوی
  • ‌مداحی حاج مهدی رسولی در سالروز شهادت امام ‌صادق(ع) + فیلم
  • آرزوی زیبای طراح ایرانی شرکت BMW، مردم ایران را احساسی کرد | فیلم
  • کرفس کوهی، دارویی نهفته در دل طبیعت؛ گنجی که به تاراج می‌رود
  • تصاویر | طبیعت بهاری کردستان
  • ساماندهی ۹۰ تن نخاله ساختمانی با اجرای یک پویش در استان مرکزی
  • ۳۳ هزار مترمربع اراضی ملی در سوادکوه خلع ید شد
  • آزاد سازی اراضی ملی در منطقه بندپی شرقی شهرستان بابل